Bir Uzman’ın Gözünden ve Gözleminden Adsız Alkolikler(AA)

Adsız Alkolikler veya diğer bir ifadeyle AA, 1935 yılında Amerika’da iki alkolik tarafından alkol sorunlarına bir çözüm arayışları çerçevesinde kurulmuş  olan bir örgüttür. AA, zamanla büyümüş ve bugün 2 milyonun üzerinde üyesi olan, tam bir sivil toplum zihniyetiyle çalışan ve herhangi bir kar amacı taşımayan bir yapıya ulaşmıştır. Bu anlamda AA, herhangi bir kurum ve kuruluşa bağlı olmamakla birlikte, maddi anlamda da bağış vb. maddi desteği hiçbir yerden almayan ve sadece gönüllü üyelerinin destekleriyle ayakta kalmaya çalışan, yani bir anlamda kendi yağlarında kavrulmaya çalışan bir anlayışla çalışmalarına devam etmektedir. Bununla birlikte bu kuruluşa katılmak aslında çok kolaydır; o da sadece “alkolü bırakma arzusunda olmak“tır. Burada en önemli olan şey ise, aslında kişinin, alkolün hayatındaki olumsuz sonuçlarının farkında olması yani bir anlamda bu konudaki farkındalığıdır.

Adsız Alkoliklerin en temel ilkesi “adsızlık”tır. Hiçbir üye kendi kimliğiyle ya da yaşantısıyla ilgili bir bilgi vermek zorunda değildir. Verdiği takdirde bu bilgi, o kişiler arasında kalır. Yani adsız alkolikler de ‘gönüllülük’ ile birlikte ‘gizlilik’ de önemli bir ilke olarak yer bulmuştur.

Bir tür destek ya da dayanışma grubu olarak adlandırılabilecek olan AA gruplarında iyileşme, diğer bir ifadeyle alkolü bırakma ve onların deyimiyle ‘ayık kalma’ ve ‘temiz olma’ oranları, tıbbi müdahale ve desteklere kıyasla, birçok dayanışma grubunda olduğu gibi çok daha yüksektir. Bu oranın %50’lerden fazla olduğu söylenmektedir. Ancak adsız alkoliklerde, üye olan ve gruplara katılan üyelere ilişkin herhangi bir resmi kayıt veya belge tutulmadığı için, ne kadar kişinin alkolü AA ile bıraktığına ilişkin sayısal bir rakam da bulunmamaktadır. Ama AA’nın alkolik olanlar üzerindeki olumlu etkisinin bu gruplara katılan bireylerden gelen geri bildirimler çerçevesinde çok önemli bir boyutta olduğu görülmektedir. Peki ama nedir alkolik olan bireyleri AA’ya yönlendiren şey? Veya AA’nın hangi etkisi bireylerin alkolü bırakmalarında önemli rol oynamaktadır?

 AA’nın bu anlamdaki en önemli rolünün grup dinamiği ve etkisinden kaynaklı olarak benzer sorunu yaşamış veya halen yaşamakta olan üyelerin birlikte sorunları ve soruna yönelik birlik ve beraberlik içerisinde özellikle çözüm bulma amacıyla paylaşımlarda bulunmaları olduğu söylenebilir. Bu anlamıyla Adsız Alkolikler, kendi kendine yardım grupları içerisinde yer almakta ve hatta bu gruplar içerisinde en yaygın olanı olarak bilinmektedir.

Adsız Alkolik grupları, 12 adımda alkolden kurtulmayı amaçlayan bireyleri bir araya getiren bir yardım/destek grubu niteliğinde çalışmaktadır. Adsız Alkolikler gruplarında üyeler ilk adımda alkolik olduklarını kabullenme ile başlarlar. Bu ilk adım çok önemlidir; çünkü diğer adımların gelmesi aslında bu adımın gerçekleşmesiyle olabilecektir. Kendilerinin ifadesiyle bu kabullenme çok kolay olmamakta, bazen on yıllarını bazense de ömürlerinin yarısından fazlasını almaktadır.

Diğer taraftan alkolü bırakmış olsalar dahi (süre önemli değil, ister 1 ay ister ise 10 yıldan fazla zamandır olsun) kendileri halen daha bir ‘alkolik’ olarak görüp öyle tanıtmaktan da geri durmazlar. Onlara göre bu olması gereken bir şeydir, çünkü her zaman hayatlarında böyle bir tehlikenin pusuda beklediğine inanmaktadırlar. Yani diğer bir ifadeyle tekrardan alkole başlayabileceklerinin, böyle bir riskin ve nüksetmenin olabileceğinin farkında ve bilincinde hareket etmektedirler. Alkolden o kadar olumsuz etkilenmiş ve ağızları yanmış olsa gerek bu kez tedbiri elden bırakmaya hiç niyetli değildirler diye bakabiliriz olaylara. Bu anlamda gerek kendi özel toplantılarında gerekse de AA’yı temsilen katıldıkları herhangi bir etkinlikte her biri kendilerini tanıtmaya başlarken bu kişi 20 senedir alkol almamış olsa bile konuşmasına “merhaba benim ismim X, ben bir alkoliğim” diye başlamaktadır. Bu şekilde bir takdim orada ilk kez bulunan ya da buna ilk kez şahit olan birisi için ilginç gelip garip bulunsa da, bu durum AA üyeleri için artık sıradan bir rutin haline geldiği için üzerinde bu şekilde durulmamaktadır.

12 Basamak olarak bilinen bir iyileşme programı uygulamasının dışında AA, kendi örgütlenmesinin ilkeli ve sürekli olmasını sağlayan 12 Geleneğe de sahiptir. AA grupları Türkiye’de özellikle büyük şehirler başta olmak üzere birçok şehirde farklı gruplar olarak yer almaktadır. Bu anlamda farklı şehirlerde yer alan gruplar ile birlikte bütün grupların koordineli olarak çalıştığı merkez AA Türkiye ile ilgili detaylı bilgiye şu link aracılığıyla ulaşabilirsiniz: http://www.adsizalkolikler.com/

Adsız alkoliklerin toplantıları açık ve kapalı olmak üzere 2 farklı formatta olmaktadır. Kapalı gruplara sadece alkolik olan ve alkolü bırakma arzusunda olan grup üyeleri katılabilirken; açık olan gruplara ise başta alkolik olan üyelerin aileleri, arkadaşları ve tanıdıklarıyla birlikte isteyen diğer bireyler rahatlıkla katılabilmektedirler. Böyle rahatlıkla katılabilirsiniz diyorum; çünkü bu insanlar gerçekten de yapmış oldukları bu çalışmalarının dışardan merak edilip gelinmesi karşısında mutlu ve de onure olan insanlardır. Bu konuda hata motivasyonları bile olumlu yönde etkilenmektedir diyebilirim. Bununla birlikte sizi çok sıcak karşılayarak tam bir misafirperverlik örneğini sergilemektedirler. Bunları nereden mi biliyorum, kendi bulunduğum şehir olan Eskişehir’de AA Eskişehir Anadolu grubunun açık olan grup toplantılarına gözlem amaçlı olarak 5-6 hafta boyunca katılmış biri olarak. Hatta bu yazıyı da onların bu adsız cesaret ve de kendilerinin ifadeleriyle “ayık kalma” ve de “temiz olma” savaşlarını bir nebze de olsa başkalarına duyurma ve belki de bu konuda yine onların deyimiyle “alkolden ızdırap çekmekte olan bir kardeşleri“ne ulaşabilmesi umudu ve dileğiyle yazmayı kendime borç bildim. Eskişehir AA ile ilgili detaylı bilgi almak isteyenler aşağıda yer alan kartvizitteki iletişim bilgilerinden ulaşabilirler:

(Kartvizitte bulunan Gsm numarasının güncel hali: 0552 217 5326)

Adsız Alkolikler, alkol bağımlılığı konusunda ortak sorunlarını çözebilmek ve diğer alkoliklere yardımcı olabilmek için Eskişehir’de bir araya geldi.. Deneyimlerini, güçlerini ve umutlarını paylaşan kişilerin bir araya geldikleri Adsız Alkolikler grubu, kendilerinin gönüllülük esasına dayalı, hayatın her kesiminden kadın ve erkeğin bir araya gelerek ayıklığa ulaşıp, ayıklığı sürdürdükleri dünya çapında bir kardeşlik kuruluşu olduğunu dile getiriyorlar.ESKİŞEHİR KENT KONSEYİ BAĞIMLILIK ÇALIŞMA GRUBUYLA BİRLİKTE çalışan Adsız Alkolikler vardar iş merkezi 2. kat Eskişehir Kent Konseyinde toplantılarına devam ediyor.Adsız Alkolikler Grubu, katılmak isteyen tüm Eskişehirlileri davet ediyor.

Yazımı AA üyelerinin her toplantılarının sonunda el ele tutuşarak yapmış oldukları bir dua ile bitirmek istiyorum:
‘Tanrım, değiştirebileceğim şeyleri değiştirmek için Cesaret, değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etmek için Sabır, ikisi arasındaki farkı anlayabilmek için ise Akıl ver.’

Ve sonsöz olarak da ne diyoruz ‘gelmeye devam, gelmeye devam, gelmeye devam‘  😉

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 + 3 =