Aile ve Çocuk Psikolojisi

Özellikle çocuk ve ergen psikolojiyle ilgili olmak üzere anne-babalar başta olmak üzere, aslında çocuklar ile ilgili her kesimin okumasının faydalı olacağı düşünülen kitapların tanıtımları bu bölümde yer almaktadır.
Faydalı olması dileğiyle,
iyi okumalar dilerim;)

Gerçekten Beni Duyuyor musun?

10745115_10203883767507240_207487639_n
Bir bilim kadının, aynı zamanda da bir annenin çocuk eğitimi ve iletişimi üzerine yazmış olduğu gerçekten de tüm anne ve babaların hatta çocuk eğitimi ile ilgilenen her kesimden insanın (öğretmenlerin, psikolojik danışmanların vs) okuması gereken güzel bir kitaptır. Kitabın yazarı Leyla Navaro, ‘Gerçekten Beni Duyuyor musun?‘ diyerek; aslında çocuklarımızı gerçekten duymanın, kendimizi de onlara içtenlikle duyurmanın önemine dikkat çekmek istemektedir.
‘Acı deneyimlere yol açan pek çok sorunun kökeninde, insanların birbirini gerçekten duymaması, duyamaması yatmaktadır. Çünkü sadece söylenen ‘sözcükleri’ duymak, sözcüklerin ardındaki duygu dolu mesajları alamamak, yanıtların da yüzeyde kalmasına yol açar; bu durum ise iletişimin engellenmesi anlamına gelir.
Önem verdiğimiz insanlarla ilişkilerimizin onarılmaz yaralar almasını engellemenin tek yolu, doğru iletişim kurmayı bilmektir. Doğru iletişim kurmanın yolları öğrenilebilir.
İşte, Leyla Navaro,bu kitabında sevdiklerimizi ve önemsediklerimizi – çocuklarımızı bu şekilde görürüz, öyle olduğunu söyleriz her zaman- ‘gerçekten’duyup kendimizi de daha içten bir biçimde duyurabilmemiz yolunda, bizlere önemli ipuçları vermektedir.’
Kitapta, çocuk eğitiminde anne babaların sıklıkla karşılaşmış oldukları sorunlar, örnek olaylar ve olayların güzelce yansıtıldığı karikatürler ile de desteklenerek ele alınmakta, bu konuda yapılan yanlış uygulamalar karşılaştırmalı olarak da gösterilmektedir. Kitap 9 ana bölümden oluşuyor. Kitabın her bölümünde ele alınan soruna ilişkin olarak da, önemli öneriler sunulmakta ve hatırlatmalar kısmı ile her bölüm özetlenmektedir.
Kitapta özetle, çocukla etkili iletişim (etkili dinlemek, çocukla empati, çocuğun boy seviyesine inip göz kontağı kurma, istenmeyen davranışların iletilmesi vb.)  başta olmak üzere, çocukta özgüven sorunu, ceza ve disiplin yöntemi ve pekiştirme (olumlu davranışa odaklanma), gibi çocuk eğitimi ve çocukla iletişim konuları sade bir dil ve örnekler ile ayrıntılı bir şekilde ele alınıp değerlendirilmiştir.
İnancımız, mükemmel anne/babanın mükemmel çocuk yetiştirdiği değil, mutlu anne/babanın mutlu çocuk yetiştirdiğidir..
(Aile ve çocuk psikolojisi ile ilgili kitap tanıtımlarının devamı gelecektir;) PDR-Psikoloji ve Psikiyatri ile ilgili kitap tanıtımlarına PDR kitaplığı üst menüsünden ulaşabilirsiniz:) )

One Reply to “Aile ve Çocuk Psikolojisi”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

20 − = 17